RICHARD BARGEL – DEAD SLOW STAMPEDE

Artiest info
Website
facebook

Clementine Music

Omringd met weelderige bloemen en heel wat voodoo spullen, staat een strak in je ogen kijkende Strogel -het lijkt of hij vooruit kijkt zonder te vergeten wat er achter hem ligt- afgebeeld op de hoes van zijn 2022-album, ‘Dead Slow Stampede’. Hij zette het project toen op samen met multi-instrumentalist Fabio Nettekoven (die ook  hielp bij de arrangementen van enkele van de nummers), drummer Geert Roelofs & bassist Jo Didderen. Naast een herwerkte traditional staat er ook een Ronnie Wilkins & John Hurley-cover op de tracklist. De laatste nummers schreef hij toen de wereld nog aan het begin stond van de corona pandemie, een periode die samenviel met zijn 70ste verjaardag en 50ste jaar op de verschillende podia. Dat het Bargel lukte om met zijn ‘Dead Slow Stampede’-gelijkgezinden op zijn genadige leeftijd zo’n album te maken, accentueert de status die hij heeft als veteraan van de Blues in Duitsland, die met bijna iedereen samenwerkte.

Richard Bargel groeide op in Bonn Bad Godesberg en begon als volkszanger, maar zocht al vroeg, buiten de gebaande paden, zijn eigen weg en richtte zijn eigen poppen- en theatergezelschap “'Lumpentheater” op. In seventies bouwde hij een aanhang op in de UK door te spelen in enkele van de beste pubs en clubs van Londen (100 Club, Dingwalls, Half Moon in Putney). Hij bevond zich ook in uitstekend gezelschap en omarmde een mix van stijlen met mensen als Elvis Costello en Wizz Jones. In die jaren smeedde Bargel ook zijn bluesbanden door concerten met grootheden van het genre zoals kampioen Jack Dupree en Memphis Slim.

Je moet respect hebben voor iemand het lef heeft om een album uit te brengen met de titel 'It's Crap!' (2014), beloond met de prestigieuze “Preis der Deutschen Schallplattenkritik”. Toevallig was het die cd uit 2014 de eerste die Bargel uitbracht met zijn nieuwe band 'Dead Slow Stampede'. De “laatste” is de nieuwste van de band. Het album werd “live” opgenomen in de Maarweg Studio in het westen van Keulen. De apparatuur die gebruikt werd in sommige gevallen tijdens de opnames was zelfs ouder dan Bargel zelf, wat twee dingen extra aan het resultaat bijdroeg: warm en authentiek.

Het is al vanaf “One Way Ticket”, de opener, meteen duidelijk dat Nettekoven een essentieel element is in het geluid van de band en uiteraard het album. Zijn vermogen om in een handomdraai van gitaarstijl te wisselen, is een perfecte tegenhanger van Bargel's meanderende stijl op het podium. Daarnaast is Nettekoven’s mooi uitgebalanceerd productiewerk top, waarbij zowel de stem van Bargel als de instrumentatie evenveel tot hun recht komen. Dit kan je horen op o.a. “Risk and Chances”, het simpele “I Go Blue”, de traditional “Grizzly Bear” (herwerkt door Nettekoven, “I Will Die for You” en op “What a Fool I Am” waarop Bargel de geest van de vroege Bob Dylan najaagt. Ook de presentatie van de nummers is duidelijk een werk van liefde, met prachtig ontworpen individuele kaarten voor elk nummer van Nora Catharina van Rijn met teksten aan de ene kant en opvallende ontwerpen aan de andere kant. Dit wordt je op het einde nog méér duidelijk als je na “The Family” en “Time for Mr. Blues” e.e.a. nog eens rustig kunt herbekijken…

“Er is echt zoveel om te noemen en nog méér om te verbloemen op 'Dead Slow Stampede' van Richard Bargel & co.…”

Eric Schuurmans

 

 

‘DEAD SLOW STAMPEDE’: tracklist: 01. One Way Ticket – 02. Risk and Chances – 03. I Go Blue – 04. Break the Chain – 05. Heart Shine Girl – 06. Grizzly Bear [traditional] | 07. I Will Die for You – 08. What a Fool I Am – 09. The Family [Ronnie Wilkins & John Hurley] | 10 .Time for Mr. Blues | Music/Lyrics: Richard Bargel, w/F. Nettekoven (2,4) – Arrangements: by F. Nettekoven (3,5,7) | Produced + Arranged by: Fabio Nettekoven | Credits: Richard Bargel: vocs, a + resonator guitar (4) guitar / Fabio Nettekoven: resonator, e + pedal steel guitar (2-5,9,10), Mellotron M 400 (1,8,10), Mandolin (1), Wurlitzer e piano (5,9), castagnettes – tubular bells – sound effects (8), Philicorda organ (9)/ Geert Roelofs: drums, percussion / Jo Didderen: upright – e (2,9) bass / Choir: Pete Coutts, Nora Catharina van Rijn (4) / Bvs: Nora, Tobias Thiele, Fabio (8)

Discography RICHARD BARGEL (w/DEAD SLOW STAMPEDEE*): Dead Slow Stampede [2022] | “Franky & Johnny”, w/Nils De Caster & Roland Van Campenhout (10”,45rpm) [2016] | Just Another Place in the Universe, w/Roland Van Campenhout & Nills De Caster  [2015] | Charlie Musselwhite with Richard Bargel (ep) [2015] | It’s a Crap!* [2014] | Men In Blues, w/Klaus “Major” Hauser  [2012] | Live, w/Klaus “Major” Heuser & Band [2010] | Bones [2006] | Mojo and the Wolf [2005] | Fresh Tracks, w/Little Willie Littlefield [1991] | Babe! [1988] | Blue Steel [1977] | (“Single”)